Big Data – se det osynliga, förstå det oförklarliga

Processindustrin är verkligen en bransch med stora mängder data och där fakta ur driftdata faktiskt har relevant förmåga att både öka lönsamhet och förbättra miljön.

Jag var en av de som var med och grundade Capee Group, och bakgrunden till tekniken kommer från mitt tidiga arbete på Valmet Power med överordnade styrningar och optimering av sodapannor. Världen var arbetsplatsen och man fick arbeta med branschens bästa serviceingenjörer och extremt duktiga driftingenjörer, individer och team som pressade anläggningar och maskiner långt över designdata.

Det var så tydligt att maskiner ofta kan leverera långt över designdata ”om de körs rätt”, men samtidigt underprestera ”om de körs fel”, och skillnaden mellan framgång och problemdrift är hårfin. Det handlade om små justeringar, några grader upp, ett munstycke här, en tryckökning där. Allt utifrån magkänsla, erfarenhet och engagemang.

De duktigaste ingenjörerna är nästan ”ett med processen”. I deras inre finns en förståelse som gör att de vet vilken parameter man skall ändras först. De vet hur man möter upp sekundäreffekter och kan hantera saker innan de händer, någon slags mycket djup förståelse för processens dynamik, som de oftast inte kan beskriva själva.

Desto djupare förståelse, och förmåga att tillämpa den, desto mer kunde gränserna pressas, produktionen ökas, utsläppen minskas, verkningsgraden ökas, samtidigt som tillgängligheten är på topp.

För mig är Big-Data en källa till fakta att bygga och stärka den djupa processförståelsen med, den förståelsen som gör omöjliga saker möjliga. Ett sätt att utifrån stora datamängder pröva hypoteser, idéer och observationer, utan att drunkna i siffror och endimensionella trender. Det är ett sätt att spegla min egen kunskap mot numerisk fakta, att blixtsnabbt hoppa mellan sekund- och dygnsperspektiv bland hundratals driftparametrar, att bygga kunskap för träffsäkra åtgärder och att gemensamt kunna resonera och planera åtgärder utifrån fakta och gemensam kunskap.

Idag arbetar jag på SootTech och använder Big Data och CAPEE Action Station för optimering av kraft- och sodapannor. Jag ser fram emot att följa bloggen, och det kommer bli spännande att gemensamt dela tankar kring big data i vår bransch, och hur man kan gör det omöjliga möjligt.

// Erik Dahlén

Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>