Big Data – hur börja med data man har idag

De flesta processindustrier har länge lagrat mycket data från produktion. Idag görs det över allt i vårt samhälle och kallas big data. Tyskarna har till och med en egen fras för hur industrin ska ta nästa kliv med detta – Industry 4.0, andra kallar det för Industrial Internet. Och snart ska all data ligga i molnet.

Samla och visualisera big data

Jag tror ett bra första steg är att använda den big data man redan har. Och att inte göra det allt för avancerat och försöka täcka in allt på en gång. Det kan räcka med att visualisera en del av verksamheten för att ge alla samma överblick över hur det går, naturligtvis live. Att få den i sin telefon när man är runt i fabriken eller på resa ger en skön känsla av koll på läget, gör att fler förstår mer om kärnverksamheten och att man diskuterar förbättringar helt naturligt.

Live visualisering av big data med CAPEE Dashboard i mobilen Live visualisering av big data med CAPEE Dashboard i mobilen

 

Analysera big data

När man vant sig vid att snabbt och enkelt få en överblick ställer man kanske sig frågan hur det kan bli bättre och hur man kan undvika problem. Då kommer man till analys av driftdata – verklig big data. Då öppnar man verkligen dörren till nya möjligheter och genom att jobba explorativt tillsammans ingenjörer och operatörer får man in både teori och fingertoppskänsla för anläggningen i analysen. Och när man hittat lösningen och bästa körsätt är man automatiskt överens och det är bara att köra.

Djupanalys av driftdata med CAPEE Action Station

 

Det har gjorts och görs mycket, och delar vi vår erfarenhet med varandra får vi ännu mer att hända. Vi har startat ett diskussionsforum på LinkedIn. Välkommen du också.

Till diskussionen

// Peter Nilsson

Share on LinkedInEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>